pühapäev, 28. oktoober 2018

Pisut tormi ja sinna juurde kuuluvat

Kuna nädalavahetuseks lubati kehva õueilma, siis olidki plaanis pigem tubased tegevused. Laupäeval sadas vahelduva eduga, meil pigem küll vihma. Vahepeal oli  õhus ka pisut valgemaid tükke näha, aga maapinnale need sel kujul enam ei jõudnud, seega mingit lund või lörtsi ei ole meie õu veel näinud.
Tubastest tegevustest oli plaanis koht tekitada uuele tulijale, sügavkülmikule. Ainuke koht, mille suutsin välja mõelda, asub esikus - köögis ruumi enam pole ja tuppa ka nagu ei tahtnud panna. Aga selleks, et külmik ikka kenasti ära mahuks, pidi vasakul asuv kapp end pisut koomamale tõmbama. See tähendas, et kapp pidi 'kõhnenema' ca 10 cm. Lisaks avastasin, et põrand seal nurgas on kuidagi lohkus, ehkki peaks olema all valatud betoon, aga ju siis ikka päris tasane see pind ei ole. No kui aus olla, siis siin majas sisuliselt polegi vist ühtegi täiuslikku kohta, kus seinad ja põrandad oleks loodis ja pikkused ühtlased. Lohkus põranda tõttu tuli idee teha kappidele alus, mis peaks vähemalt need kapid horisontaalis hoidma. Ja sellega mööbeldamisega siis tegelesingi laupäeval enamus päevast - muudkui tükid kuuri, saagida, kruvida ja tagasi tuppa. Mõni asi ei õnnestunud ka kohe esimese matsuga, nii siis rahmeldasin sinna-tänna. Laupäeval päris lõpetada ei jõudnud, kapi jõudsin küll enamvähem kokku panna, vaid riiulid jäid panemata, sest kätte jõudis saunaaeg.


Kusagil kella 6 paiku hakkas juba väljas tuult tõstma, mis paisus päris korralikuks tormiks. Saunatamist see ei seganud, aga ise olin nii väsinud rahmeldamisest, et väga mõnu saunast ei saanud nautida, lihtsalt ei jaksanud. Nagu ikka, pärast sauna, sai sotsiaalmeediat kammitud. Imetlesin teiste lumiseid/talviseid pilte, meil lund küll mitte kübetki, nagu enne mainitud. Akna taga ulgusid tuuleiilid, ühte korralikku raksakat ja praginat kuulsin ka, aga kuna väljas kottpime, siis jäi põhjuse selgitamine pühapäevaks. Olin just kell 22.03 (suveaja järgi) Anne postitusele pannud kommentaari  Meil mõned lörtsilibled olid vihmas nähtavad, aga mitte nii palju, et maa peale mõni jõudnud oleks. Praegu tormab väljas päris korralikult, loodan, et elekter ja katus jäävad alles., kui ei läinud just palju aega (nii ca 40 minutit) kui meil kõik tuled kustu läksid ja elekter kuhugi ära kadus. Hea, et katus alles jäi 😊. Ega siis nagu enam ei osanudki midagi muud teha, kui magama minna, mis seal pimedas ikka istuda... Ette rutates saan öelda, et elektrikatkestus kestis kokku 21 tundi ja valgus tuli tagasi alles pühapäeva õhtul pool seitse (talveaja järgi).

Pühapäeval organism ei tunnistanud ametlikku kellakeeramist (eks majas näitasid kõik patareidega kellad endiselt suveaega, teised ju ei töötanud) ja nii ärkasin ma juba vööndiaja järgi kell pool kaheksa. Noh, välja juba valge ka, ja mitte ei õnnestunud rohkem tukastada... 
Kuna elektrit endiselt ei olnud, tuli kohvivett keeta gaasipliidil. Paraku ei olnud küll jahvatatud kohvi, sest kohvimasin armastab ubasid närida, aga õnneks leidus varude hulgas lahustavat kohvi. Nii et kohvi just joomata ei jäänud. Suurem probleem oli veega, sest pump ju töötab ka elektriga. Õnneks koerad olid öösel korralikud olnud, seega põrandapesu vaja polnud, hüdroforis oli mingi hulk vett alles, et sai nii kohvivett, kui ka pisut hambapesuks ja näoloputuseks.
Aga siis oli vaja ju vaatama minna, mis ja kus raksatas. Selgus, et mitte üks puu, vaid ikka päris mitu olid sügistormile alla vandunud. Eks nüüd peale maantee poolset lageraiet on ka tuult me õuel rohkem ja loodus ise hoolitseb selle eest, et küttepuud oleks olemas ja ise ei peaks ohtlikke puudelangetusi ette võtma.






 Üks kuusk oli kaldu vajunud, aga mitte päris pikali, sest teised puud ees takistamas vaba langemist.


Siin video sellest, kuidas mets oma elu elab ja kuuse juurikamätas kõigub, eks ta ühel päeval ikka järgi ka annab...



 Samas öised külmapügalad ei ole mõjutanud veel praegusi õitsejaid, hortensiad veel kenasti õites:



 Roosa lumemari on paksult mumme täis:


 Keskpäeval võtsime ette autosõidu, oli põhjust korra sõita Torisse. Kuna kodus endiselt elektrit ei olnud, võtsin kaasa autolaadija ja nii sain sõidu käigus oma tühjeneva telefoni täis laadida.
Kuni Märjamaani oli loodus pigem roheline, aga sealt alates hakkas rohkem ja rohkem lumisemaks muutuma.

 Toris oli ka lumi maas, ehkki ikka pigem lörtsisevõitu.



 Ja noh, sai ka ikka 'põrgus' ka ära käidud, kui juba sinnakanti sattusin 😉



Tagasiteel läks kere heledaks, sai vahepeal siis ka keha kinnitatud. Koju jõudes ei olnud elekter oma eksirännakutelt veel tagasi jõudnud. Lisaks oli tuppa jäetud Malati öise puhtuse korvanud ja korraliku 's..maja' toas korraldanud. Õnneks on vähemalt vihmavett õues nõudes veel, seega oli võimalik romantiliselt küünla ja taskulambi valgel põrandat pesta. Kella 6ks hakkas juba päris masendus peale tulema, et millal see elekter ikka võiks tagasi koju tulla... Lisaks mure, sest magamistuba on meil puhtalt elektrikütte peal, õnneks küll salvestav radiaator, mis veel soe oli, aga kauaks... (toas oli siis juba vaid 17 kraadi).
Ja lõpuks - VOILA - ja kell 18.33 sai valgus! Vaat, kui vähe inimesel õnneks vaja - hoia teda ööpäev elektrita ja anna siis tagasi ja ongi õnn majas 😊
Suure tuhinaga pesin siis vahepeal kogunenud nõud puhtaks, korralikku sooja vett küll ei olnud, kuna boiler ju ka puhkas vahepeal, aga sai pestud vanal kombel - kraanikausis ja lisatud teekannust kuuma vett. Lisaks nühkisin üle kapi riiulid ja panin paika ka, vähemalt sai see töö nüüd lõpetatud.

Aga samas, kui palju elektrita olekul aega üle jääb, kui sa ei saa arvutit vahtida...

6 kommentaari:

  1. Päris ülekohtuselt pikk aeg elektrikatkestuseks. Ööpäevaga sulab sügavkülmik ju ära. Ja muud elektriga käivad asjad, mõni on ju lausa hädatarvilik. Kas generaator lahendaks probleemi?

    VastaKustuta
  2. Meil õnneks tormi ei olud ja tegelikult mitte isegi suuremat tuult,lumi aga oli ja veel tänahommikulgi midagi valget alles.
    Elektrikatkestus on väga häiriv,loodan,et midagi ei juhtunud sügavkülma kraamiga sel ajal.

    VastaKustuta
  3. Kui jääkambri ust lahti ei tee, ei juhtu ööpäevaga suurt midagi, jäätunud toidukraam ise hoiab samuti temperatuuri.
    Päris kole torm oli teil, kui niipalju puid maha tuli. Meil kuusepuud ainult natuke kõikusid ja väga vähe aega, lörtsi jätkus ainult ööseks. Ega sellest puudust ei tunne ka.

    VastaKustuta
  4. oh sa mu meie, sul pole talgusid teha vajagi, loodus võtab jalalt maha :)

    VastaKustuta
  5. Mõned puud olid siiski eelmisest tormist, aga eks nii juhtub, kui tehakse hõrendusraiet ja siis need allesjäänud ei ole nii tugevad, on oma kasvujõu üles suunanud ja juurikas on viletsavõitu, seega tuul suudab koos juurega maast välja kangutada. Külmkappidega ei juhtunud suurt midagi, vahel on kasu ka, et maja seinad sooja ei pea, nii ei soojene ka vastu seina olevad külmkapid, uksi avada püüdsin ka võimalikult vähe. Ja õnneks on õues ka välikemmerg, nii et need teatud mured ka ei vaevanud :)

    VastaKustuta
  6. Puude järgi teil küttepuude maha võtmisega muret pole - loodus poole ära teinud aga jah meil siin,Hiiumaal,samamoodi,kus lageraiet tehtud,puud koos juurtega maha langenud.Õnneks meil läks korraks elekter ära,sain küünla põlema panna kui juba valgus tuli.Olin natuke pettunud ka,sest häälestasin end juba küünlavalgusõhtule.Niiet meil läks seekord suht kergelt ja lund ka maha ei sadanud.Külmkappidega on nii,et mida harvem avad,seda kauem külma sees hoiavad ja sügavkülmas saabki siis inventuuri teha...saadan sulle siit saarelt parimad soovid teele ja ootan huviga sinu uusi postitusi,väga huvitav lugeda....

    VastaKustuta