laupäev, 20. oktoober 2018

Imeline nädalavahetus

Aastaaeg on nagu niikaugel, et nädala sees enam aias õhtuti ei toimeta, sest kui hästi läheb, jõuan enamvähem pool 6/kell 6 koju, aga juba poole seitsmest hämardub ja kell seitse juba ikka päris pime.
Päris jube, kui oleks veel see niinimetatud vööndiaeg, siis jõuaks juba praegu videvikus alles koju.
Aga see eelmine nädalavahetus oli küll täiesti imeline - soe, päikesepaisteline ja üldse mõnus. Sain tehtud tohutult palju igasuguseid planeeritud ja ka planeerimata asju.
Laupäeval algas päev põrandapesuga nagu üldse viimase nädala päevadel. Põhjuseks peamiselt koerte tegevus, kes arusaamatutel põhjustel äkki hakkasid jälle tuppa häda tegema. Võimalik, et üks põhjus on Malati algav jooksuaeg ja Mihkel lihtsalt sekundeerib tegevusi.
Paar päeva tagasi turgatas mulle pähe, et magamistoas oleks vaja kahe kõrvuti kapi asukohad vahetada, et mugavamalt kapi sisu kallale pääseda. Loomulikult juhtus nii, et kappe nihutades ilmusid välja sinna taha tekkinud tolmurullid, mis vajasid tolmuimeja abi kadumiseks. Ja lõpp-kokkuvõtteks päädis asi ka sellega, et terve ülemine korrus sai seega tolmuimejaga üle käidud, lisaks veel märja lapiga ka.
Mingil hetkel tegin vahepeal maasika-vahukoore kooki, miskil põhjusel oli just eelmine päev jube isu tekkinud ja poest sai asjad valmis soetatud. Suurt kooki ei tahtnud teha, ise küpsetada ka ei viitsinud, seega jäi koogi põhimaterjaliks poest soetatud valmis pehmed vahvlid.
Pesu sai ka pestud mitu masinatäit, sest ilus, soe ja tuuline ilm oli soodne õues kuivatamiseks. Mulle meeldib, kui pesu on ikka õues tuuldunud ja kuivanud, aga vahepealsed vihmased ja niisked nädalavahetused ei ärgitanud pesema korjunud voodipesu ja muid sellised  asju, mis pikemalt kogunevad.
Igal juhul olin laupäeval nagu paras 'figaro', ilmselgelt tegin veel ühtekomateist, isegi ei mäleta, mida. Lõpuks, enne pimeduse saabumist, jõudsin ära koristada ka pool kasvuhoonest, st. välja visata kurgitaimed, potid ja muld, revideerida pisut kasvuhoone riiuleid ja tööriistu, mis seal leidus. Alles jäid veel tomatitaimed, mis veel tomateid kannavad, eks aega on nende koristamisega. Nali veel selles, et osaliselt tomatid on veel uued õied avanud :).  Lõpuks hakkas juba hämarduma, nii et hästi enam ei näinud ja siis oli käes ka saunaaeg.
Mitte ei saa aru, kas hakkan vanaks jääma või ikka on see elu nii muutunud ja tahtmist tegutseda täis, et pühapäeval olin ikka päris varakult üleval - mina, kes poolteist aastat tagasi suutsin nädalavahetusel veel kella 11ni põõnutada. Aga nüüd lihtsalt ei raatsi ja ega vaja ka pole.
Pühapäeva hommik algas järgmise põrandapesuga paraku...
Ilm oli ilus ja soe, võtsime hommikupoole koertega üksjagu pika jalutuskäigu ette. Igal pool just pilti ei teinud ja kahjuks ei jää pildile ka päris see, mida silmaga näed.
Külavaheteel oli pilt mõnusalt sügiseselt värviline, ehkki pildilt just nii palju ei paista. Paarisrakend koeri ja inimesi jalutas aga mõnuga :)


See pilt on võetud Madise tee poolt, kust kunagi ei ole meie maja näha olnud, aga kui nüüd hästi vaadata, siis teele meie maja paistab nüüd.


Võimalik, et maja paistaks veel paremini, aga enne keerasime metsateele, mis ka mere (maantee) äärde välja viib. Mere ääres lendas üle pea tohutu pardiparv ja ka merel oli näha parte ja ka luiki (pardid - mustad täpid seal tagapool)


Pärast pooleteistunnist jalutuskäiku olid koerad päris väsinud, aga õnnelikud :)



Pühapäeval oli ilm meil ikka tõsiselt soe oktoobri keskpaiga kohta - termomeeter näitas 20 kraadi ja isegi lühikeste varrukatega särgis askeldades hakkas palav.


Kukekannus õitseb rõõmsalt:


Osa roose samuti, ilusad, perfektsed õied:







Samas on põõsastel kenad kirjud sügisvärvid



Astrid 


Hostad ja pargiroosid on endale kuldse sügisrüü selga saanud.



Osadel roosidel juba marjad valmis


See maran on ilus õrnroosa õiega, jälle ei taha nii kuidagi pildile jääda.


Roosad lumemarjad on nummid, põõsas paksult marju täis.


Mõned hortensiad alles pingutavad õitseda.



Minu aias puispojengidel on tavapärane roheline rüü, ei kavatse sügiseselt veel värvuda.


Samas vaher on end rüütanud kaunilt kuldsesse kleiti...


Koridor sügisesse...


Mulle tegelikult meeldivad need lehed maas ja ei kavatsegi neid kokku riisuda - küll kevadeks nad kõik kadunud huumuseks :)


Pühapäeval sai ka paar istutusharjutust tehtud. Seal, kus nõlv lagedaks jäi, peab ju midagi tegema. Kõigepealt läks maasse kaks kuusekest, mis ma pottides kükitamas leidsin. Nimesid juures ei olnud, nii ei  tea täpselt, kellega tegu. Pisut erinevad olid küll ja kahtlustan, et need on ka Ahtilt pärit.


Lisaks oli potis veel üks männike, samuti nimetu, mis ka endal nõlvaharjal koha leidis.


Kuna selliseid üksikuid taimi oli veel pottides, siis arvan, et istutamiseks oma aeda need ikka mõeldud olid. Nii leidis ka kahe kivi vahele endale koha veel üks kontpuu alba 'Gouchaultii', näis, mis sellest tuleb.


Võrgutasin kõik uusasukad, peamiselt selleks, et kevadel suure hurraaga neid maha ei niidaks või lõikaks.

Samas, kui seal nõlval turnisin, tekkis tunne, et omamoodi võib nüüd sel nõlvakul potensiaali olla mingiks uueks projektiks. Nõlv on kallakuga, enamvähem lõuna poole, nüüd on seal valgust ja avarust, seal on huvitavad kivid... Praegu veel täpsemaid mõtteid pole, aga äkki ühel päeval tulevad :)





 Vahetult enne videviku saabumist tassisin/kärutasin veel mõned taimepotid müügiplatsi kõrvale. Ja kaevasin mõned potid maasse, ehk siis peavad talve paremini üle. Silmanurgast nägin liikumist metsa pool... Ja muidugi, kolm 'kodumetskitse' jälle platsis. Isegi siis ei pannud plagama, kui neile lähemale läksin, et põletamiseks mingid oksad 'vulkaani' panin.


Kogu see postitus sai nüüd valmis juba järgmisel laupäeval, nüüdki juba saunas käidud ja mõnus lõõgastus naha vahel. Aga no mis teha, kui eelmisel pühapäeval ei jõudnud teksti tippida, sai vaid pildid üles laetud (see võtab päris kaua aega, maal ei ole see internet nii kiire :( ) Ja nädala sees lihtsalt ei jaksanud muude tegemiste kõrval.

3 kommentaari:

  1. Teil jätkub kena värvilist sygist kauemaks, meil on lehed juba langenud.
    Koerad oskavad ikka elu huvitavaks teha. 😁

    VastaKustuta
  2. See oktoober on imeline, aiainimeste tõeline rõõm ja pidu

    VastaKustuta
  3. Nii lahe õuetermomeeter! Kohe rõõm vaadata.
    See kontpuu peaks andma kauneid värvilisi noori võsusid.
    Ilus sügis on tõesti ja nädalavahetused võiksidki kuldse ilmaga olla :)

    VastaKustuta