neljapäev, 13. juuni 2024

Et midagi teha, peab enne midagi ära tegema

 Ma ei tea, kui paljudele on see tuttav tunne, kuid mulle endale tundub küll tihtipeale nii.

Aga enne pisut juuni esimesest nädalast.

Eelmises postituses mainisin roosa õiega kastanit, nüüd siis paar pilti ka. Väga head need just pole, sest õied paraku minu kasvuulatusest väljas ning kuidagi ei saa lähemalt pilti teha. Õisi ka veidi hõredalt, kuid iga aastaga pisut rohkem.




Juuni algus on puispojengide aeg. Sel roosal on õied ikka tubli supitaldriku mõõtu.



Siin see valge rockii, mis suutis paari päevaga juba õitseda ja uuesti külastades poetas maha oma õielehti.

Üks ilus tumepunane, ilmselt ka rockii.


Ja teine valge, pisut varjulisemas kohas püsis kauem õiteilus.


See on puispojeng Vesuuvian - õitseb ja nuputab.


Ning tema on Center Stage.


Muuseumi ees pisike viirpuu, õitsemas näen esmakordselt.


Hõbepuu, lõhnab üle terve aia.


Kurekellad


Suureõieline tellima. Arvasin miskipärast, et tollel valged õied, kuid ilmneb, et pigem roosad. Istutatud eelmisel sügisel (järjekordsed vangist päästetud), ilmselt vajab veel kosumisaega.


Nõrga puukoolist soetatud roosa murtudsüda on elus, isegi ühe õiekesega hakkama saanud. Vahepeal arvasin, et läheb välja, kuid eks näis, mis edasi.


Juuni algas suhteliselt vihmasajudega, seega aiatöid oli võimalik teha pisteliselt.
Ilusat ilma ära kasutades sai 4. juunil niidetud, selle kohta olen märkmikusse märkinud "niitmine igas asendis", mis vastab suhteliselt tõele. Too päev alustasin väikese muruniitjaga, kui sel benss otsa sai, võtsin trimmeri, kui sel benss otsa sai, võtsin järgmiseks murutraktori ja lõpuks panin väikesesse niidukisse benssu juurde ning lõpetasin selle osa, mis veel tegemata. Õnneks suur osa oli juba R poolt traktoriga niidetud, nii et lõpptulemuseks olid peaaegu kõik kohad niidetud. Ja tore oli, sest järgmine päev siis rõõmustaski paduvihmaga.
Esimese nädala sekka sattus siis ka jälle 2 tasulist tööpäeva ning üks tasuta oma raamatupidamine. Nädalavahetusel sai Läänemaal suurel juubelil käidud, 90nda eluaasta tähistamine ei ole just väga tihti ette tulev sündmus.

Juuni esimese nädala aias tegemiste ehk siis igapäevaste vihmahoogude pärast pigem tegemata jätmise tõttu muutusin juba pisut rahutuks, sest vajalikke või plaanituid tegevusi jätkub nii palju, et pole kindel, kas saangi sel aastal nendega hakkama (ilmselt mitte kõigi plaanidega...). Ja järjest rohkem veendun, kuigi mulle meeldib väga aias tegutseda ning meeldiks ka nautida kõike seda ilu, et seda õiget aednikku minus siiski ei ole. Targemad aiakujundajad rõhutavad ikka sellele, et ülitähtis on aiaplaan, kuid see just minu nõrk koht - no ei teki visiooni, mida siis näha tahaks ja kuidas seda plaani panna. Eks üks põhjus on muidugi ka see, et aed kui selline on ju tegelikult juba olemas, kuid kohati juba kas metsistunud või siis hoopis hõredaks jäänud. Ja seda pinda on ikka üksjagu palju, oma 1,5 ha, mida oleks vaja korras hoida. Uut istutusala nullist oleks märksa lihtsam rajada, kui olemasolevat ümber teha. Ka praegu, kui palgatöö isiklikke tegutsemisi ei sega ning aega suhteliselt vabalt käes, ei ole suurt midagi oma arust teha jõudnud, sest aega küll nagu oleks, kuid kere ei pea vastu täispäevi aias madistamisele. Üleüldse tundub mulle, et minu tegemised võtavad liiga palju aega, sest olen liiga pedantselt põhjalik, kuid ei suuda selle iseloomuomadusega hakkama saada (olen proovinud olla nö lohakam, kuid ei tule hästi välja).

Ja mis rääkida aiaplaanist, kui isegi uuele kasvuhoonele pole siiani suutnud kohta välja mõelda ning otsustada. Vana koht tegelikult ei sobi, esiteks oli kasvuhoone seal nö valepidi (ida-lääne suund) ja teiseks avastasin, et sellel kohal on päikest vaid keskpäeval kõige intensiivsemal ajal. Üks mõte oli teha uus pisut kaugemale ja teistpidi, oleks mahtunud küll, kuid sama päikesega, mis oleks soendama hakanud alles kella 11ne paiku, seega uued mõtted olid vana kasvuhoone asemele kasupeenrad teha, vesi ka käepärast kastmiseks kui vaja.
Mai algul tekkis naabrite hoovile suur mullahunnik ning uudishimu ajas uurima kvaliteeti ning hinda. Lahked naabrid kutsusid lausa katsuma ja hindama ning jagasid ka kontakti. Vähemalt ei ole see muld puhas turvas nagu poes erinevate nimetuste all müüakse, vaid nö tavaline aiamuld koos huumusega, õnneks ei ole veel leidnud sealt ka rämpsu ning pole ka kive (neid endalgi piisavalt). Püüdsin siis ühendust saada FB kaudu mulla müüjaga, üks nädal aega ei reageeritud, kuid siis tuli vastus, et praegu kohe ei saa, muud tegemised ees ja paneme ootelisti. Ja siis ootamatult üks päev helistati, et tooks nüüd täna teile mulda, KOHE. Ma parajasti hoopis linnas, õnneks juba otsapidi koduteel, kokutasin, et tunni aja pärast sobib. Ja nii juhtuski, et koju jõudes oli ka mullakoorem nii veerand tunni pärast kohal. Tulise kiiruga sai krahmatud esimesed kättejuhtunud katted mullakoorma alla panemiseks, ettevalmistusi ju ei olnud varem teinud, sest polnud enne aimugi, mil mulla saan. Ja siis äkki, patsti, ca 12 kuupmeetrit tunni aja jooksul kohal.

Nüüd siis hakkan oma jutuga pealkirja juurde jõudma. Aga eks see eelnev pikk jutt läheb samasse kategooriasse, et midagi peab enne ära tegema (kronoloogiline järjestus 😁 ...).
Mulla laiali vedamiseni kohe ei jõudnud, sest parajasti oli pooleli taimeplatsi pottidega tegelemine, mida hambad ristis ja ennast tagant sundides püüdsin lõpule viia (päris lõpuni ikka veel tegemata...).
Ja ega seda mulda kohe hopsti ei saanud ka kuhugi panema hakata, enne ju vaja kohad ette valmistada. Põhiosa mulda oli planeeritud vana kasvuhoone asemele peenarde tegemiseks, sest vana kasvuhoone oli vundamendi ja kividega täidetud põrandaga, seega üks suur auk järgi. Seal küll all muld, kuid sisse kaevata ei saa, sest puujuured vastas, seega vaja tõsta.
Mai algul nägi uus peenramaa välja siis selline, osaliselt veel lammutamata (jaks sai otsa) ja tagaplaanil veel tormimurru teisaldamata jäägid.


 Ei olnudki nii lihtne seda põhja lammutada, kividega mängimine hakkab nii kätele kui seljale.


Et mullaga kokkuhoidlikum olla ja vahekäikude pealt säästa, oli plaanis kastpeenrad teha. Sobivad kastid olid saadaval taimeplatsil, kuid nende kättesaamiseks tuligi eelnevalt seal platsil toimetada, et väljaläinud taimedega potid likvideerida ja allesjäänud koondada. Igatahes 3 kasti sain juba kätte, mõne saab veel, kui asjaga tegeleda. Taimeplatsil olid kastid ühekordse kõrgusega, peenra jaoks panen (panin) 2 tükki üksteise otsa. Ühe vahekäigu jaoks jätkus kasvuhoonealust kruusasegu, teise jaoks leidsin ka kruusatootmise... Igatahes näeb tänane pilt välja siis selline...


Pesuplatsil puuduvad endiselt postid, ka siin peamine põhjus, et midagi peab enne ära tegema. Siin siis peamiseks põhjuseks, et postid vaja kusagilt soetada, kuid haagise ülevaatus lõppes aprillis ning ei tahtnud väga nö ilma loata seda kasutada. Ning ülevaatuse tegemiseks oli vaja haagist veel remontida, sest laagrid ja rehvid märgiti juba eelmisel ülevaatusel mitte väga korras olevateks. Aga aprill ja mai algus - no kes võtab remonti, kui rehvivahetused täidavad kogu aja... Õnneks on mul  veel üks tegus ja abivalmis noor naabrimees, kes haagise remondi asjatamise kõik enda peale võttis ning lõpptulemusena sai isegi haagise lagunema hakkav põhi välja vahetatud. Nüüd nagu tutikas haagis, võib veel järgmised 19 aastat teenida, et remondiraha tagasi teenida 😄.
Pesukuivatamise ajutise lahenduse mõtlesin ka lõpuks välja. Rõivaesemed tahenevad terassil katuse all, seal saan need riidepuudele pandult riputada. Probleem oli näiteks voodipesu, mis märjana nii raske, et näpitsatega riidepuude vahelt kippusid alla kukkuma ja mitmekordselt kokkupanduna ei kuivanud ka sugugi. Õuel pole ka võimalust nööri kuhugi puude vahele panna, sest olemasolevad võimalikud puud liiga kaugel üksteisest või siis jookseks nöör üle nö käigutee. Kuid siis peale puupakkude ärakolimist avastasin, et täitsa sobiv vahemaa on puukuuri ja välikempsu vahel, kõrgus ka sobiv ja masinatäis pesu mahub parasjagu.

Mulda jätkub ka peenardesse lisamiseks küll ja küll. Eks ajapikku rohimise tulemusena jääb peenardes mulda aina vähemaks, enamus kohti muruga võrreldes suisa aukus. Ja jälle, ei saa ju värsket mulda panna umbrohu peale, enne oleks soovitav pisut rohida välja sellised vastikud asjad nagu igale poole tekkivad kummelid, mingi karikakra sarnane asi, mingi tüütu mailane jms. Nende umbrohtude tõttu ei ole mul ka seni olnud tahtmist ise komposti toota, vean küll selle pahna kompostiväljakule, kus allpool kindlasti kena sõmerat mulda võimalik saada, kuid ei isuta neid seemneid peenrasse tagasi tarida. 
Osa mulda läheb ka murusse tasandamiseks, nimelt maa-aluse linna elanike tegevusega tekib nii auke kui kraave igal pool.


Õnneks ei ole mulla vedamine hullult raske tegevus, kui siis pigem käru täitmine. Nimelt tuli mulle õigel ajal meelde, et meil on ju olemas selleks geniaalne abiline, iseliikuv (akumootoriga) käru, millega võid mullakoormaga sõita vaid ühe käega kinni hoides ja juhtides.



Enne mainisin oma kruusatootmist. Nõuab pisut tööd, kuid tuleb tasuta kätte, meil paljudes kohtades mulla asemel selline kiviräbu ja nüüd äkki otsustasin, et siis umbrohud ühte kärusse, kivid kõigepealt aukudega kasti ja siis teise kärusse. Eelmisel pildil olevast peenrast sain ühe kärutäie umbrohtu ja kaks kärutäit kive, mis sobivad kenasti peenrakastide vahesse. See kiviklibu on üsna vaene ja küllaltki raske lihtsalt hooldada ning kasvatab igasugu jama. Sellised kohad oleks sobilikud pigem kiviktaimlale, aga selleks ei ole ma veel valmis.
Kruusamaterjali jätkub...


Lõpetuseks rodost, esimene ja veel pisike. Soetatud eelmisel kevadel, kõigepealt istutasin täisvarju ja nii, et ei osanud arvestada kõrval asuva kuningosmunda täismõõtmeid ehk siis hiljem ei paistnud rodo enam välja. Lisaks avastasin, et sildil on märgitud kasvukohaks hoopis päike või poolvari, seega kolisin ta hoopis teise kohta. Vaeseke on paraku palju kannatanud, sest peale ümberkolimist sai ta oktoobris pihta murdunud pärna okstega, lisaks sel kevadel maha võetud toominga okstega, mis murdsid tema õienupud ja osa kasve. Siis intensiivne päikese ja põuaperiood, koht küll peaks mõningat varju pakkuma, kuid alles siis, kui puud ja põõsad lehte läinud. Aga hoolimata oma kannatustest on ta tubli ja punnitab isegi õisi näidata, ka uued kasvud on ilmunud.


Uhh, nüüd läks küll pikalt - algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama😄. Ei tea, kas jätkubki kannatust lõpuni lugeda 😉.








7 kommentaari:

  1. Loe nagu enda juttu. See enne peab... on ikka väga tuttav. Ja nüüd tahaks ka mina puispojenge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sel valgel rockiil on päris palju tittesid, soovi korral võid mõne lapsendada :)

      Kustuta
  2. Ma mõtlen, et siis on ikka veel päris hästi, kui muretsed, et kas SELLE SUVE jooksul jõuad kõik plaanitu tehtud. Ma juba ammu ei jõua ei oma päeva-, nädala- ega aastaplaane täidetud. Vaikselt hakkan juba mõtlema, et enne saab mo elu otsa, kui kõik hädavajalik tehtud. 😂 Aga nii vist see ilma elu käibki...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen endiselt optimist, mis siis, et päris suur osa plaane on juba aastaid ootel. Aga elu on ka seda näidanud, et kui ikka kindlalt midagi soovid, siis selle ka lõpuks saad, küsimus vaid, et millal.

      Kustuta
  3. Oo, ilus!
    Viimasel pildil oleva kollase triibuga rodo, pakun, et samamoodi Hollandi masspaljundus, on vintskem kui võiks arvata - mul talvitus ta kõigest hoolimata. Kui kaua ta Sul on olnud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rodo nimi sildil on Goldflimmer, muud infot päritolu kohta sildil ei ole (ainult sildi päritolu on floramedia UK). Minu juures nüüd aasta olnud, talve elas üle ja muud vapustused ka :)

      Kustuta