esmaspäev, 20. märts 2023

Jälle uus algus

 Eilse päeva seisuga võin uue aiahooaja avatuks kuulutada 😎.

Pühapäevane ilm oli kraadiklaasi järgi otsustades vaid 7-8 plusskraadi ja pilvealune, kuid tänu tuulevaikusele tundus märgatavalt soojem. Isegi näpud (kinnastatud siiski) ja varbad (saabastes ja villastes sokkides) märjal äsja lumest vabanenud maapinnal ei hakanud kordagi külma tundma, vastupidi - pidin jope õhema vastu vahetama, sest peale mõningaid koogutusi peenardes hakkas hoopis palav.

Koristasin sügisel peenrasse jäänud taimejäänuseid, mõnes kohas jäi küll puutumata, sest kohati ikka veel lumine või jäätunud. Ehkki peaks mainima, et maa üsna pehme, sügisel tuli lumi sula maa peale ja kui vahel meil pisut külmem oli (selle talve maksimum on kusagil 13-14 külmakraadi), siis oli parajasti ka lund, nii et maapind vist väga ei külmunudki.

Krookustel on siin ja seal ninad väljas. Mul nad kõik nimetud, lisaks kasvab neid vist küll igal pool, ka murus...



Ka päevaliiliad piiluvad, hostade nupukesi veel pole näha.


Ühe eksinud lumekupukaksiku leidsin ka. Varem oli neid ikka pisut rohkem, ei tea, kas hakkavad hääbuma või lihtsalt pisut vara nagu ikka meie kandis.


Mõnusalt igihaljas Fortune'i kikkapuu 'Golden Harlequin'.


Ka priimalatel lehekodarikud üsna mahlased, korjasin nad eelmisel aastal ühte kanti kokku. Ühe punaseõielise leidsin otsapidi heinamaast, oma paarkümmend meetrit lähimast peenrast. Vaatame, kuidas peenrasse küüditamine toimib...


Lumikellukesed on ka enamus üsna tavalised, praegu õitsevad just need ilmselt isehakanud, mis maja lõunaseina juurde sooja on kolinud. On ka mõned topeltõielised olemas, kuid praegu ma neid veel ei märganud. Märtsikellukesel olid vaid lehed näha.


See koht aias on huvitav - lagedal ja päikese käes, kuid lumi sulab siin visalt ja viimasena. Arvamus on, et sellel kohal on maa sees suured kivimürakad (kaevata on siin üsna võimatu ja nukid ka paistavad) ja nende soojenemine võtab aega. Tänaseks on see koht ka tänu plusskraadisele juba märgatavalt lumevabam.


Mõned kukeharjad on ka nagu igihaljad, täitsa eluvaim sees, suvel on lehe moodi asju pisut rohkem.


Õues kolades ja pildimaterjali otsides jäid silma lehisel olev käbirohkus. Suvel on ka need käbid vahvad, kuid siis ei paista nad nii silma. Praegu tundus, et oksad ongi vaid käbisid täis, äge 😉




Selleks aastaks on plaane igasuguseid juba peas, eks näis, mis ja kuidas neist realiseerub ka päriselt.
Istutusmaterjali on mul palju-palju, sest üheks otsuseseks on taimemüügiga lõplik lõpp ära teha - kaua need taimed ikka seal pottides virelevad, aega ja tahtmist mul nendega tegeleda nagunii ei ole.


2 kommentaari:

  1. Tore ju, et ring jälle algab. Mõnusat aiaaega.

    VastaKustuta
  2. Jah, jälle on kiire poolaasta algamas. Ehkki esialgu siiski vaevaliselt, talv ei taha kuidagi oma võimu käest anda.

    VastaKustuta