laupäev, 7. oktoober 2017

Laupäev

Päeval oli kange tahtmine ülestähendusi teha.
Käisin aias ringi, tegin mõned pildid, samal ajal formuleerus pea tekst. Kahju, et ei saa kuidagi seda asja automaatselt salvestada, mul tihtipeale nii, et peas tekst valmis, aga kui lõpuks arvutisse jõuad (kui jõuad), siis pole see enam kas see või oled juba unustanud.
Mõned tänased klõpsud:
See pilt on tehtud siiski 3 nädalat tagasi...

 Siis tänaseks on hostad värvunud märksa kirevamaks...


 Värvi annavad punased marjad


 Roosid pingutavad veel õitseda, samal ajal on juba punaseid mumme täis


Peiulilled ilmestavad oma värvikirevusega, lisaks punetavad rebasesabad


Aedhortensiad alles õitsevad, võhikuna puudub ettekujutus sordist


 Anemoonid, mis sort, pole aimu, aga õitsevad kenasti


Floksid ka veel pingutavad, aga tundub, et varsti loobuvad


Järgmine värve täis pilt


Hortenisad õitsevad alles hoolega, imeline pilt ikka see, et samal taimel erivärvilised õied


Lepatriinuisand katsetas uut abilist, puulõhkujat, täitsa toimib, mis ja kuidas täpselt, ehk kirjutab ise


Konnatatar on ilus, aga mulle tundub, et pisut vales kohas, invasiivsena ronib lähedal asuvasse peenrasse ja mujale ka. Idee oleks ümber istutada tulevikus kohta, kus saab niita rahulikult ümberringi, et võsusid ei tekiks.


Nüüdseks ka saunas käidud, mõnus olla.

10 kommentaari:

  1. Aia kõige värvilisem aastaaeg!
    Konnatatar hävitage ära. Väga kole invasiivik on.

    VastaKustuta
  2. Konnatatar ära jah ! Sügise värvid on soojad ja paitavad silma. Hinge ka.

    VastaKustuta
  3. Las ta olla. Hävitamine on keeruline, ta hakkab siis lausa vohama, see paar võsu vahest ära rohida pole midagi.

    VastaKustuta
  4. jah seda et peenra ääres mõlgutet mõtted saaks otse blogisse olen ise ka unistanud. Häälefailina isegi saaks, aga Kesse seda kuulata tahab :)

    Ilusat sügist teile sinna!

    VastaKustuta
  5. Konnatatraga nalja ei ole, soovitan ära hävitada. Stoolonid liiguvad kuni poole meetri sügavuses ja võivad suve jooksul ronida viie meetri kaugusele.

    VastaKustuta
  6. Sügisel on aed sama värviline ja ilus kui suvel, aga üldmulje on hoopis teistsugune.
    Kas teil on öökülm olnud, et hostalehed pikali maas on?
    Nii tore, et kõik laabuma hakkab

    Konnatatar hävita ära, see on raske töö. Meil oli see südamik roninud meetri sügavusele. Ja siis peab veel paar aastat olema väga hoolas. Nii kui ta kuskilt pea pistab, tuleb ta juba poole sentimeetri kõrguselt ära hävitada. Lihtsam on seda teha, kui istutad teised taimed sealt kuhugi mujale. Niitmine tema vohamist ei piira, ta on salakaval tegelane. Meil oli ju ümberringi niidetav ala, aga juured olid tal juba kaevus, hüvitamiseks kulus 2 aastat

    VastaKustuta
  7. 29. septembri hommikul oli rõdu tugeva härmatisega, ju siis ikka öökülm oli. Ja muidugi on ka vägagi vettinud kõik, meil pidevalt on vihma sadanud viimasel ajal ja ära ei kuivagi vahepeal.
    Konnatatra ümbert teisi taimi teisaldada on vast veel keerulisem, sealsamas mitu peenart, aga mõttel on jumet, kui siiski miskit ümber kujundada. Paraku on mul seal veel paar invasiivikut, üks neist humal, mis laiutab juba igal pool mitmete meetrite ulatuses ja teine on muuseas viinamarjad, mis on istutatud magesõstra heki kõrvale ja nüüdseks on võsud ajanud igale poole, isegi ei kujuta ette, kuidas neid sealt põõsastest kätte saada.

    VastaKustuta
  8. Viinapuud ja humal siiski nii hullud pole. Kui oled väga visa, saad neist näljutamisega lahti. Lõika maatasa ja nii kui tuleb, siis jälle. Juurida pole vaja. Kui nad valgust ei näe, ei saa nad toitu ja ajapikku surevad välja

    VastaKustuta
  9. Sügisel on mõndagi kaunist pakkuda. Suur aed kannatab nii mõnegi laiutava taime välja, kuid konnatrast lahtisaamine peaks olema esimene eesmärk, temaga kaubelda ei maksa. Lisaks juba eespool mainitutele on üsna sihikindlalt levivad ka füüsalid ehk hiinalaternad. Nemad oma peenras konkurente ei kannata. Ka see kaunis valgete õitega anemoon, eesti keeles küll ülaseks nimetatud, armastab maa alt liikudes omale lisapuhmikuid tekitada. Neid sügisesi kõrgeid jaapani ülaseid on teisigi ja nad on kõik väga pika õitsejaga ja vastupandamatult ilusad. Kui neid juurde kavatsed hankida (ostma kohe ei pea, jagajaid leidub), oleks minu soovitus ka neile eraldi ümberringi niidetav ruum eraldada. Aedhortensiate sortide osas võid uurida Thela blogi postitusi kui talv aiatöödes vaheajale sunnib. Tal peaks seal olemasolevad sordid ära mainitud olema ja vähemalt ei muretse samasuguseid juurde. Oh, ja ahtalehine peiulil on juba pikka aega õitsenud. Kui järgmisel aastal sama kaunist sügisesse õitsevat peenart soovid näha, oleks aeg seemet varuda. Ning miks mitte ka Kiskjasiili peale mõelda. Jõudu ja huvitavaid avastusi, küll kõik vähehaaval paika loksub.

    VastaKustuta
  10. See hiina laternate puhmakas on väga äge. Mul lihtsalt uitavad üksikud varred peenral ringi.

    VastaKustuta