laupäev, 6. märts 2010

Talvised ja suvised õuetööd



... pigem tahtsin tööriistade üle arutleda.
Selliseid tööriistu, mida ainult talvel õues vaja läheb, on meil päris vähe. Tegelikult saaks nimetatada ainult lumesahka, sest seda riistapuud ei ole ma tõepoolest muul aastaajal kasutanud. Lumelabidas siia enam ei kuulu, sest oli üks parimaid vahendeid sügisel õunte koristamiseks. Nimelt oli meil varem (nüüdseks on juba maha võetud kõik) otse õue peal kõige käidavamal kohal paar ürgvana hooldamata õunapuud, mille madalamad oksad kuskil kolme meetri kõrgusel. Aga järjekindlalt üle aasta kandsid nad ohtrasti saaki, mida ühes tükis kuidagi kätte ei saanud, sest propelleriga püksid on endiselt kadunud :). Ja see tähendas, et mahapudenenud ussitanud ja muidu plekilised õunad tuli lihtsalt ära koristada (ausalt öeldes pole meie peres ka õunasööjaid). Ja selleks tööks olid parimad vahendid reha ja lumelabidas. Ja ka käru muidugi.
Nii et talviseid töövahendeid olen ka sügisel kasutanud.
Aga aiatöödeks mõeldud töövahendid on tunduvalt universaalsemad. Parim leid oli mul rohimiseks mõeldud pehmed põlvekaitsed, mis ma Thelalt ärandasin - nimelt sahaga lund lükates aitan tavaliselt põlvega kaasa, et lund hange otsa visata. Kuna meil on seda pinnakest üksjagu, siis nende põlvekaitsetega säästsin tunduvalt oma põlvi sinikate ja valu eest.
Ja loomulikult on ka igasugused erinevad kaevamiseks või kühveldamiseks mõeldud labidad juba rakendust leidnud. Isegi rehaga saab lund kraapida või jääpurikatele säru teha.
Et meil päris jääkirkat (ühesõnaga sellist riistapuud, millega jääkonarusi lõhkuda) ei ole, siis läks loosi pakukirves - parajalt raske ja samas lapiku terava otsaga. See ei ole tegelikult nagu päris traditsiooniline kirves, vaid selline umbes meetripikkune sirge pulk, alumine ots lapik ja terav, ülemine osa liigub üles-alla (toetad paku peale ja rammid selle ülemise osaga). Paraku kiilus see ülemine osa kinni, nii et puid sellega enam lõhkuda ei saa. Aga ta sai uue võimaluse jääpurustajana :)
Võib olla on veel ühtteist kasutuskõlblikku, aga praegu ei tule meelde või ei ole veel vaja läinud.

7 kommentaari:

  1. Selle käsitsilükatava lumesahaga on suvisel ajal jube hea suuri kive punktist A punkti B transportida :D

    VastaKustuta
  2. Käruga on siiski parem, eriti kui see traktori taga on :))

    VastaKustuta
  3. nu jah - ainult sinna käru peale on jube kehv seda suurt kivi saada. saha peale veeretad ja siis haagid saha traktori taha - ja libiseb nigu niuhti ja muru jääb ka rikkumata :D

    VastaKustuta
  4. Ohh, kui häid ideid. Aga ise kasutasin ülilaia plastist murureha tagurpidi, et õrnast plastist kasvukakatuselt lund maha riivida. Üsna mõnus ja efektiivne.

    VastaKustuta
  5. raudreha või muruõhutusrehaga saab lume jääkoorikut katki "kratsida", kui taimed all vangis.

    muus osas on üliuniversaalne tööriist vana hea metallist küüneviil - see asendab peaaegu kõike. peale lumelabida muidugi :)

    kuigi ma lootsin, et kirjeldad, kuidas lumetõrjel võsavikatit kasutada :)))

    VastaKustuta
  6. Kang on ka talvel jube vajalik asi. Need hanged, millele sai nädalavahetusel hunnik auke sisse taotud, on tänaseks (võrreldes aukudeta hangedega) poole õhemaks sulanud.

    VastaKustuta
  7. Trummile: kahjuks ei leidnud võsavikat rakendust, see sai lihtsalt põnevuse tekitamiseks kampa võetud. Ja küüneviil on tõeliselt universaalne tööriist igal aastaajal.
    Muhedikule: proovisin ka kangi, aga see mittetöökorras kirves oli parem variant, eriti jää lõhkumiseks, hangedesse ei viitsi auke teha (käed nagunii ei jaksa), küll nad kunagi ikka ära sulavad.

    VastaKustuta